Jak zrobić idealną piankę do kawy w domu – bez ekspresu, z pomocą spieniacza do mleka
Mleczna pianka to pyszna i pięknie wyglądająca dekoracja wielu napojów – w szczególności kawy. Sprawdź, jak możesz ją stworzyć nawet bez posiadania wyspecjalizowanego ekspresu!
Czy stworzenie pysznej pianki w kawie jest możliwe bez ekspresu?
Każdy wielbiciel kawy lubi sobie raz na jakiś czas wypić sobie filiżankę dobrego naparu z miękką, puszystą pianką. Opcji jest naprawdę wiele – klasyczne cappuccino, intensywne macchiato lub mleczne latte macchiato. Czy jednak żeby napić się naprawdę dobrej kawy z pianką, trzeba iść do kawiarni? Niekoniecznie – wiele nowoczesnych ekspresów domowych bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem.
Nie wszyscy jednak są w posiadaniu takiego urządzenia – czasem takie osoby nie piją kawy na tyle często, by sięgać po ekspres z prawdziwego zdarzenia, a czasem nie czują aż tak wielkiej różnicy w smaku napoju. Oczywiście nie oznacza to, że bez ekspresu możesz zapomnieć o pysznej piance w domowych warunkach. Jakie masz wyjścia? Najpopularniejszym z nich są stosunkowo tanie i proste w użyciu spieniacze elektryczne do mleka.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie spieniacza do mleka?
Z pomocą spieniacza jesteś w stanie uzyskać niezwykle puszystą mleczną piankę, którą następnie jesteś w stanie ozdobić swój ulubiony napój. Jak jednak z pewnością możesz się domyślić, na rynku możesz znaleźć mnóstwo modeli. Jak więc podjąć odpowiednią decyzję zakupową?
Przede wszystkim musisz zastanowić się nad jego formą. Istnieją na przykład bardzo tanie spieniacze ręczne z obracającą się z bardzo dużą prędkością metalową obręczą. Bardziej zaawansowanymi urządzeniami są spieniacze przypominające swoim wyglądem niewielki dzbanek. Posiadają one o wiele więcej funkcji. Nie tylko wytwarzają piankę, ale również pomagają w podgrzewaniu mleka. Możesz również dostosować tryb pracy takiego sprzętu w zależności od napoju, jaki przygotowujesz.
Na jaki spieniacz warto postawić? Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Jeśli chcesz zmaksymalizować oszczędności, elektryczny spieniacz ręczny w zupełności Ci wystarczy, chociaż proces spieniania będzie wymagał od Ciebie większej aktywności. Nowoczesny spieniacz jest ciut droższy, lecz będzie on o wiele bardziej wszechstronnym asystentem.
Tworzenie pianki do kawy krok po kroku – sprawdź, o czym powinieneś pamiętać
Jeśli chcesz stworzyć mleczną piankę z pomocą rozbudowanego spieniacza, jest to naprawdę proste zadanie. Wystarczy tylko wlać mleko i wybrać odpowiedni program – urządzenie resztę roboty zrobi za Ciebie! Co natomiast w przypadku elektrycznych spieniaczy ręcznych?
Na sam początek warto podgrzać mleko, optymalnie do temperatury ok. 60-70 stopni Celsjusza. Po jej osiągnięciu zdejmij mleko z ognia, a następnie włącz spieniacz i włóż jego końcówkę do mleka. Po kilkunastu sekundach płyn powinien zacząć się pienić. Ruszaj spieniaczem, by pianka była równomierna i aksamitna. W taki oto sposób w prosty, tani i szybki sposób możesz stworzyć przepyszną dekorację dla swoich ulubionych kaw lub innych napojów, np. kakao czy gorącej czekolady!
