Domowy obiad jak u babci – brytfanny i gęsiarki, które musisz mieć

Domowy obiad jak u babci – brytfanny i gęsiarki, które musisz mieć

Tradycyjne narzędzia do gotowania, z jakich korzystano przed laty, dziś ponownie stają się obiektem zainteresowania. Dzięki ich prostocie i niezawodności, w łatwy sposób przygotujemy smaczny, domowy obiad, który z pewnością będzie kojarzył się z czasami naszego dzieciństwa. Przygotowaliśmy kilka interesujących informacji na temat brytfann i gęsiarek, które powinny stać się częścią obowiązkowego, kuchennego wyposażenia. Wskazujemy, dlaczego mięso przyrządzane w gęsiarce jest idealnie kruche oraz dlaczego brytfanny to uniwersalne naczynia do pieczenia, wyróżniające się wieloma zaletami użytkowymi.

Dlaczego warto gotować w brytfannie?

Brytfanny z przykrywką to naczynia przeznaczone do gotowania w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki żeliwnej lub granitowej strukturze wykazują zadowalającą wytrzymałość i są w stanie efektywnie rozprowadzać ciepło na całej powierzchni. Druga z wymienionych zalet jest szczególnie istotna w kontekście duszenia, pieczenia i wolnego przyrządzania wielu rodzajów mięs. Dzięki powolnemu procesowi gotowania w dużym ciepłe, gotowane produkty stają się kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Gotowanie w brytfannie ma także szereg innych zalet związanych z tworzeniem aromatycznych, zapiekanych dań. Równomiernie nagrzewająca się powierzchnia, która przez bardzo długi czas pozostaje ciepła, pozwala na serwowanie posiłków bezpośrednio z naczynia, czyli bez konieczności ponownego podgrzewania porcji.

Tradycyjna gęsiarka – sekret kruchego mięsa

Kuchnia tradycyjna korzysta z wielu prostych i skutecznych rozwiązań, dzięki którym gotowanie staje się znacznie łatwiejsze dla każdego. Przykładem są gęsiarki, czyli specjalne naczynia emaliowane, żeliwne lub wykonane z innych, odpornych i bezpiecznych żywnościowo materiałów. W gęsiarce piecze się dziczyznę, przygotowuje aromatyczne kawałki mięs, a także „pichci się” jednogarnkowe dania zapiekane. Jej nazwa nie jest przypadkowa – wywodzi się z faktu, iż na wsiach poszukiwano trwałego pojemnika do przygotowywania pieczonej gęsi. Tak opracowano gęsiarkę, która współcześnie nawiązuje do niegdysiejszego wynalazku, dziedzicząc po nim swoją nazwę. To mocny i wytrzymały rodzaj naczynia do pieczenia, dzięki któremu można przygotować idealnie kruche mięso. Sekret tak uzyskiwanej konsystencji tkwi w owalnym kształcie naczynia. Gorąca para, która jest rozprowadzana równomiernie wewnątrz gęsiarki, „wdziera się” do każdego jej zakamarka. Mięs zapiekanych w gęsiarce nie trzeba podlewać wodą, dlatego bardzo często wskazuje się, iż gęsiarka „automatycznie” piecze mięso – w niemal idealny sposób.

Jakie brytfanny sprawdzą się na co dzień?

Urządzenia elektryczne, jakimi dzisiaj dysponujemy w nowoczesnych przestrzeniach kuchennych, znacząco różnią się od tych wykorzystywanych kilka pokoleń wstecz. Mimo że gęsiarki czy brytfanny mają podobny wygląd co dawne naczynia, to istnieje kilka zasadniczych różnic w ich budowie. Przede wszystkim akcesoria, które dzisiaj okazują się przydatne, odznaczają się mniejszą wagą i bardziej kompaktowym rozmiarem. Powinny pasować nie tylko do wnętrza kuchenki gazowej czy elektrycznej, ale także dobrze by było, gdyby mieściły się do wnętrza pojemnej frytkownicy beztłuszczowej.

H2:Brytfanny i gęsiarki z Radochy Gospochy – przepis na sukces

Pyszna pieczeń domowa, zapiekane dania jarskie czy inne propozycje, które nawiązują do polskiej kuchni tradycyjnej to dania, które w łatwy sposób przygotujemy za pomocą współcześnie sprzedawanych brytfann i gęsiarek. Wysokiej jakości naczynia są dostępne w asortymencie Radochy Gospochy – i to w wielu wariantach, razem z przydatnymi akcesoriami kuchennymi. Znajdziemy tam m.in. garnki żeliwne z pokrywą o pojemności 3,8 czy 4 l. W katalogu odszukamy zarówno produkty tradycyjne, idealne do przygotowywania cygańskich kociołków, jak i przybory nowoczesne, m.in. dedykowane do kuchenek indukcyjnych. Sprawdź, które naczynia do pieczenia będą idealnie pasować do Twoich pomysłów kulinarnych!