Nieskomplikowana kuchnia włoska – poznaj jej techniki!
Nie bez powodu mówi się, że kuchnia włoska ma największe grono fanów. Włosi przepadają za celebrowaniem chwil takich jak wspólne spożywanie posiłku, rodzinne biesiadowanie. Radowanie się z jedzenia mają we krwi, nic więc dziwnego, że ichniejsza kuchnia zyskuje coraz większe grono fanów. Przed Tobą nieskomplikowana kuchnia włoska – poznaj jej techniki już dziś!
Charakterystyka kuchni włoskiej
Kuchnię włoską można określić w dwóch słowach – prostota i smak. Tego oczekują Włosi od potraw, które przygotowują na co dzień. Do swoich posiłków używają jednak regionalnych i wyselekcjonowanych produktów, które można kupić na pobliskim targu. Nie uznaje się zatem artykułów spożywczych z masowych dyskontów, w których królują mrożone i przetworzone produkty.
Równie ważna jest dla nich celebracja posiłków, które spożywają w dość dużym gronie rodzinnym. Zwykle są to trzy główne posiłki, jednakże nie szczędzą sobie małych przekąsek między nimi. Śniadanie jada się we wczesnych porannych godzinach, a smaki, które królują na stołach to głównie łakocie i słodkości. Są to zwykle wypieki z ciasta francuskiego lub słodkie rożki z nadzieniem. Jako dodatek do posiłku, podaje się też kawę. Po lekkim śniadaniu spożywa się lekkie przekąski. Są to zwykle różnego rodzaju sałatki, wariacje makaronowe, a także arancini, czyli kulki ryżu, które smaży się w głębokim tłuszczu. Na stołach można spotkać także wariacje z sezonowych warzyw, np. bakłażana.
Najbardziej obfity posiłek przypada na obiadokolację, którą spożywa się w godzinach wieczornych. Na stołach stawia się kilka rodzajów potraw, zatem jest z czego wybierać. Początkowo są to przystawki, np. deska wędlin, czy serów. Może to być także lekka zupa. Celem podania przekąsek jest pobudzenie apetytu, ponieważ w późniejszym czasie podane zostaną kolejne posiłki. Następne jest główne danie określane rozkoszą dla podniebienia nie bez powodu. Królują głównie makarony, jednakże Włosi przepadają za owocami morza, dlatego na obiadokolacji nie może ich zabraknąć. Podawane są także potrawy ze świeżych warzyw, które są podawane w różnej postaci. Mogą być zarówno pieczone, jak i grillowane.
Po obiadokolacji przychodzi czas na słodki deser, którego Włosi nie potrafią sobie odmówić. Zwykle są podawane lody, panna cotta, a także ich popisowe ciasto – tiramisu.
Produkty kuchni włoskiej
Produkty, które wykorzystuje się we włoskiej kuchni muszą być odpowiednio wyselekcjonowane. W praktyce oznacza to bowiem, że muszą być najwyższej jakości. Nie akceptuje się przetworzonych produktów, a zakupy robi się głównie na pobliskich targach lub w małych, lokalnych sklepikach.
Wykorzystywane artykuły spożywcze zależne są od regionu Włoch, do którego się wybierzesz. Na Sycylii królują ryby i owoce morza, a także przepyszne desery. We Florencji spożywa się najwięcej mięsa i warzyw. Miłośnicy makaronu muszą postawić na Neapol, którego mieszkańcy przepadają za pastami i pizzą.
Kuchnia włoska nie istnieje bez dobrej jakości oliwy. Włosi cenią ten produkt ponad wszystko i jego jakość musi być jak najwyższa. W żadnym innym kraju nie spróbujesz tak dobrej oliwy. Wystarczy chleb, oliwa i voila – przekąska gotowa.
Włosi przepadają także za serami. Choć najbardziej znanym jest parmezan to dopiero początek tej wspaniałej, serowej przygody, jaka czeka na Ciebie we Włoszech.