Przepis na łososia grillowanego z brzoskwinią

Przepis na łososia grillowanego z brzoskwinią

Ryby są niesamowicie ważną potrawą, która powinna znajdować się w diecie każdego człowieka. Dostarczają wiele przydatnych składników do ludzkiego organizmu, mają także właściwości zdrowotne.

Można je przygotować na wiele sposobów, a w dzisiejszym artykule podajemy jeden z nich, jakim jest łosoś grillowany z dodatkiem brzoskwini.

Łosoś z brzoskwinią – składniki

  • 4 podłużne filety z łososia,
  • 1 cytryna,
  • 2 nektarynki,
  • plasterki mozzarelli,
  • 2 brzoskwinie,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 6-8 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól oraz zmielony czarny pieprz.

Niektóre składniki zostały podane w proporcjach „od-do”. Należy użyć ich w zależności od potrzeby oraz względem smaku, który pasować będzie osobie przygotowującej danie.

Łosoś grillowany z brzoskwinią – przygotowanie

  1. Na samym początku należy wszystkie podane w składnikach owoce dokładnie umyć. Z cytryny skórkę należy otrzeć, na podłużnych paskach tarki, a sok wycisnąć do miseczki. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę, ucieramy go w innej miseczce, wraz ze solą. Do cytryny dolewamy oliwę oraz dodajemy pieprz i przygotowany czosnek, wszystko starannie ze sobą mieszamy.
  2. Przechodzimy do przygotowania filetów z łososia. Należy je dokładnie przemyć, a następnie osuszyć. Przygotowaną w 1 punkcie marynatą zalewamy filety, odkładamy je do namoczenia na około 30 minut.
  3. Wcześniej umyte brzoskwinie i nektarynki kroimy na połówki, z owoców usuwamy pestki. Połówki kolejno kroimy na mniejsze cząstki. Przygotowujemy cztery, duże kawałki folii aluminiowej, smarujemy je dokładnie masłem.
  4. Na filetach układamy umytą brzoskwinię oraz nektarynkę, na wierzch układamy po plasterku mozzarelli oraz sypiemy orzechy włoskie.
  5. Rybę układamy na przygotowanej folii aluminiowej, zawijamy ją w niej. Nad warstwą sera należy pozostawić wolną przestrzeń. Całość, zawiniętą w folii, układamy na ruszcie i pieczemy około 20-30 minut.

Smacznego!

źródło: https://kuchnia24h.pl/ – portal z ciekawymi przepisami