W jakie inwestować opakowania gastronomiczne dla restauracji?

W jakie inwestować opakowania gastronomiczne dla restauracji?

Zamówienia na wynos oraz catering to usługi, które cieszą się ogromną popularnością. Restauracje i firmy, które przygotowują jedzenie muszą zadbać o to, aby potrawy po dotarciu do klienta nadal miały właściwą temperaturę, były smaczne i odpowiednio zabezpieczone. Z tego powodu na czas transportu stosuje się specjalne opakowania jednorazowe dla gastronomii. W jaki typ opakowań warto zainwestować?

Dlaczego zamówienia na wynos są tak popularne?

Dziś wiele osób zamawia dania na wynos. Tego typu rozwiązanie jest bardzo wygodne – usługa ta pozwala zaoszczędzić czas i energię, ponadto pozwala na skosztowanie nowych rzeczy, których na co dzień nie gotujemy lub nie potrafimy ugotować tak, jak w dobrej restauracji. Warto zamawiać na wynos, kiedy ma się zbyt mało czasu dla siebie – to o wiele lepsze i zdrowe rozwiązanie niż fast-foody czy odpuszczenie obiadu.

Opakowania gastronomiczne – co to jest?

Opakowania jednorazowe dla gastronomii to nic innego jak specjalne pudełka, które pozwalają transportować w bezpieczny sposób zamówione potrawy. Takie opakowania utrzymują odpowiednią temperaturę dania, dzięki czemu jest ono smaczne i ma właściwą konsystencję. Opakowania jednorazowe to najlepsze rozwiązanie dla wszelkich punktów, gdzie oferuje się dania na wynos, takich jak restauracje, bary, kawiarnie itp. To również idealne rozwiązanie dla firm cateringowych, które również dostarczają potrawy w wybrane miejsca. Opakowania gastronomiczne wykorzystuje się nie tylko w restauracjach i firmach cateringowych, ale i w takich miejscach jak piekarnia czy cukiernia. Należy zauważyć, że opakowania jednorazowe dla gastronomii są w pełni bezpieczne, ponieważ mogą mieć kontakt z różnego rodzaju żywnością – pozwalają zachować świeżość daniom i właściwą temperaturę, a także konsystencję oraz smak. Dobrze dobrane opakowania na wynos pozwalają ponadto na szybki i bezpieczny transport.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

Jednorazowe pudełka dla restauracji, piekarni czy firm cateringowych posiadają wiele zalet. Do jednej z najważniejszych należy fakt, iż są one ekologiczne. Oznacza to tyle, że w żaden sposób nie szkodzą środowisku naturalnemu. Ekologiczne opakowania dla gastronomii wykonuje się z papieru lub styropianu. Materiał tego rodzaju to świetna alternatywa dla tworzyw sztucznych, ponieważ w odróżnieniu od nich znacznie szybciej się rozkładają, ponadto podlegają utylizacji, co w dobie ekologicznej świadomości jest ważne dla coraz większej liczby konsumentów.

Hurtownia opakowań gastronomicznych

Gdzie kupić ekologiczne opakowania dla gastronomii? Najlepszym miejscem na tego rodzaju zakupy jest bez wątpienia hurtownia opakowań gastronomicznych, taka jak ekspertpoludnie.pl. Tylko w sprawdzonych i cenionych hurtowniach można nabyć wysokiej jakości opakowania na wynos w atrakcyjnie niskiej cenie. Podczas zakupów należy pamiętać, by dobrać opakowania w ten sposób, aby pasowały do oferowanych przez dany punkt gastronomicznych potraw. W przypadku restauracji i firm cateringowych zazwyczaj stosuje się menuboxy ze styropianu – mogą mieć one jedną bądź kilka komór. W cukierniach stosuje się papierowe tacki i kartonowe pudełka. Z kolei w piekarniach wykorzystuje się torby i torebki papierowe.