Zboża ekspandowane – jak wykorzystać je w kuchni?

Ekspandowane zboża, jak amarantus, gryka, proso albo orkisz, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są zdrowym dodatkiem do śniadań, przekąsek, obiadów czy deserów. Wartościowe zboża wzbogacą dietę całej rodziny o błonnik pokarmowy i inne składniki odżywcze. Należy pamiętać jednak o wybieraniu ekologicznych zbóż, bez żadnych dodatków. Jeśli zastanawiasz się, jak najlepiej wykorzystać zboża ekspandowane w swojej kuchni, koniecznie przeczytaj ten tekst.
Płatki śniadaniowe
Pomysłem, który w przypadku zbóż ekspandowanych przychodzi na myśl jako pierwszy, jest wykorzystanie ich w roli płatków śniadaniowych. Jak najbardziej polecamy to rozwiązanie. Takie płatki zbożowe, stworzone w 100% z ekologicznych zbóż są zdrowsze od popularnych płatków marketowych, w których poza samymi zbożami znajdziesz też dodatek cukru i innych zbędnych dodatków/składników. Ekspandowane proso czy amarantus wystarczy zalać mlekiem krowim albo napojem roślinnym i szybkie śniadanie gotowe.
Dodatek do kaszki lub owsianki
Jeśli Twoja rodzina stawia na sycące śniadania na bazie zbóż, te w formie ekspandowanej możesz dodawać do kaszek albo owsianek. Wystarczy, że ugotujesz kaszkę lub owsiankę tak, jak do tej pory, a już na talerzu posypiesz gotowe danie wybranymi zbożami ekspandowanymi. Dzięki temu śniadanie zyska ciekawą strukturę, a chrupiący dodatek z pewnością posmakuje całej rodzinie. By uniknąć śniadaniowej rutyny, warto dodawać do kaszek lub owsianek także owoce – świeże albo liofilizowane. Jeśli każdego dnia postawicie na inny owoc i inne zboże ekspandowane, kaszki i owsianki nigdy Wam się nie znudzą.
Chrupiące uzupełnienie deserów
Ekspandowany amarantus czy proso mogą zostać wykorzystane także podczas tworzenia deserów. Mogą stać się na przykład posypką, dzięki której desery nabiorą chrupkości, tak samo, jak kaszka czy owsianka. Ekspandowanymi zbożami możesz zwieńczyć pucharek lodów, budyń albo kisiel. Proso lub amarantus możesz wykorzystać też jako posypkę do domowych wypieków. Ekspandowane zboża w trakcie pieczenia nie przypalają się. Jeśli zastąpisz nimi cukier puder lub kruszonkę, ograniczysz ilość spożywanego przez Twoją rodzinę cukru.
Szybka przekąska
Ekspandowany orkisz czy gryka przydadzą Ci się również w roli przekąsek. Garść ekspandowanych zbóż możesz jeść samodzielnie, bez żadnych dodatków. To zdrowsze zamienniki popularnych chipsów czy chrupek. Sprawdzają się w szkolnych lunch boxach, warto zabierać je również na wycieczki. Ekspandowane zboża można dosypać też do jogurtu, by przekąska była jeszcze bardziej pożywna. Jeśli często przygotowujesz domowe batony, następnym razem spróbuj stworzyć je właśnie na bazie ekspandowanych zbóż.
Zamiast ryżu lub makaronu w zupie
Ostatnia z naszych propozycji na wykorzystanie zbóż ekspandowanych w kuchni może Cię nieco zaskoczyć. Warto wiedzieć jednak, że zastosowanie ekspandowanych zbóż wcale nie ogranicza się do słodkich potraw i przekąsek. Z powodzeniem możesz dodawać je również do zup! Na początek proponujemy wykorzystać je jako dodatek do kremów warzywnych zamiast grzanek. Przygotuj krem z brokułów z ekspandowanym amarantusem albo krem z dyni, który na talerzach udekorujesz ekspandowanym prosem.