Jak odpowiednio dobrać podgrzewacz do naczyń?

Jak odpowiednio dobrać podgrzewacz do naczyń?

Podgrzewacze naczyń, talerzy i filiżanek to obowiązkowy element wyposażenia kuchni w każdej restauracji, barze, stołówce czy hotelu. Są to bowiem urządzenia, które gwarantują bezbłędny serwis i wysoką jakość obsługi gości, która ma niebagatelne znaczenie w każdym ze wskazanych miejsc. Poprawna obsługa kelnerska i zadowolenie klienta okazuje się bowiem równie ważnym czynnikiem decydującym o popularności lokalu, co dopracowane menu czy przemyślany wystrój sali konsumenckiej. W jaki sposób jednak dobrać odpowiedni podgrzewacz naczyń? Czym warto kierować się podczas tego wyboru? W poniższym artykule znajdziesz kilka istotnych wskazówek, które powinien znać każdy przyszły lub obecny restaurator!

Podgrzewacz naczyń – jakie ma zastosowanie i funkcje?

Podgrzewacz do naczyń umożliwia podawanie potraw na ciepłej zastawie i tym samym zachowanie odpowiedniej temperatury dania przez dłuższy czas, zapobiegając jego zbyt szybkiemu wystygnięciu. Podanie przesadnie ostudzonych potraw mogłoby z pewnością spowodować niemałe rozczarowanie oczekujących na serwis gości i negatywnie wpłynąć na ich finalną opinię o danym lokalu, czego bez wątpienia nie chciałby żaden restaurator, któremu zależy na wizerunku i dobrej renomie jego firmy. Podgrzewacz naczyń, talerzy i filiżanek to zatem prosty, ale niezwykle ważny sprzęt w każdym punkcie gastronomicznych, który może jednak uchronić rozmaite restauracje przed popełnieniem niechcianego faux pas. Ponadto serwowanie posiłków w odpowiedniej, rozmyślnie zaplanowanej temperaturze świadczy o wysokim kunszcie danego szefa kuchni i doskonale opanowanej sztuce poprawnego serwisu. Tak dużą staranność i troskę o każdy, nawet najmniejszy szczegół z pewnością dostrzeże każdy wymagający gość, który ceni sobie dobrą obsługę.

Jak wybrać odpowiedni podgrzewać naczyń do restauracji?

Planowanie wyposażenia restauracji to prawdziwe wyzwanie szczególnie dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w branży gastronomicznej. Restauratorzy zaczynający dopiero swoją przygodę w świecie profesjonalnej gastronomii mogą być nierzadko przytłoczeni i prawdziwie zaskoczeni ilością urządzeń, przyrządów czy akcesoriów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tego typu działalności. Jedną z niezwykle potrzebnych rzeczy okazuje się właśnie profesjonalny podgrzewacz naczyń. Na rynku można znaleźć szeroką ofertę tego rodzaju sprzętów dla lokali gastronomicznych, wobec której osoby bez doświadczenia w roli restauratora mogą mieć poważne wątpliwości. Na co należy zatem zwrócić szczególną uwagę, planując zakup podgrzewaczy do naczyń? Oto kilka kluczowych kwestii:

  • rodzaj wykorzystanego tworzywa – warto stawiać na podgrzewacze wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję, dzięki czemu sprawi, że taki sprzęt posłuży bez szwanku przez naprawdę długi czas. Dodatkowo ten rodzaj materiału umożliwia szybkie i łatwe wyczyszczenie maszyny oraz gwarantuje utrzymanie jej w należytej czystości;
  • funkcje podgrzewania – opłacalnym wyborem jest zakup sprzętu, który będzie uniwersalny i umożliwi sprawne podgrzewanie różnych części zastawy: od filiżanek, przez talerze i talerzyki, aż po półmiski;
  • rodzaj podgrzewacza – można zdecydować się na płytę grzewczą, stojak, wózek lub szafkę z drzwiami – warto wybrać opcję, która będzie najlepsza z punktu widzenia danego lokalu i zajmie możliwie najmniej miejsca;
  • regulacja temperatury – najczęściej odbywa się za pomocą pokrętła lub poprzez podłączenie podgrzewacza do gniazdka;
  • wielkość – ta kwestia również zależy od indywidualnych potrzeb danej restauracji, największe podgrzewacze naczyń mogą pomieścić nawet 120 naczyń, dzięki czemu sprawdzą się w dużych lokalach, które codziennie obsługują znaczną liczbę gości.