Anyż – znikająca gwiazda wśród przypraw

Anyż – znikająca gwiazda wśród przypraw

Anyż to jedna z najstarszych przypraw stosowanych  w Europie. Jego niezwykły kształt sprawia, że chętnie dekoruje się nim potrawy i desery. Charakterystyczny smak anyżu sprawia, że na naszym kontynencie znajdziemy go w prawie każdej kuchni. Dodatkowo jego specyficzny aromat sprawia, że przyprawa ma tak wielu zwolenników jak i rogów. 

Charakterystyka 

Anyż to roślina, która rośnie w północnej Afryce oraz na terenie krajów położonym nad Morzem Śródziemnym. Jest spokrewniona z grupą roślin selerowatych. Gwiazdki anyżu wypełnione są w środku niewielkimi nasionkami. Mają one słodki i intensywny smak, dlatego do potraw używa się ich niewielką ilość.

Historia 

Anyż jest znany ludzkości od czasów  starożytnych. Używano go w Egipcie, Indiach oraz Chinach. Był stosowany przez Greków i Rzymian, ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Polska zetknęła się z nim w średniowieczu, najpierw pod postacią leczniczego zioła. Później zagościł on na polskich stołach i stał się jedną z bardziej rozpoznawanych przypraw. 

Właściwości 

Nasi przodkowie odkryli prozdrowotne działanie anyżu i często stosowali go jako lekarstwo na różne dolegliwości.  Wiedzieli, że działa leczniczo na układ pokarmowy. Już starożytni zdawali sobie sprawę, że wspomaga on pracę jelit i niweluje nieprzyjemne skutki niestrawności. Dzięki współczesnym badaniom wiemy, że zawiera on witaminę C, magnez, potas oraz wapń i żelazo. W jego skład wchodzi również wiele antyoksydantów. 

Zastosowanie 

Anyż gwiazdkowy jest nieodłącznym elementem kuchni i przypraw korzennych.  Dlatego najczęściej używany jest współcześnie w okresie zimowym. Doskonale komponuje się również z mięsem i rybami. Ponieważ jest on mocną przyprawą, wiele osób rezygnuje z jej użycia. Anyż jest przyprawą bardzo popularną we Francji, gdzie stosuje się go do wyrobu alkoholi np. pastisu i anyżu.

Anyż to wspaniała przyprawa, bardzo różnorodna i wspomagająca działanie naszego organizmu. Chociaż dzisiaj traci na popularności, warto sięgać po nią i włączać ją do codziennej diety i kuchennych eksperymentów.