Jak dobrać wino do potrawy?

Jak dobrać wino do potrawy?

Wino przy potrawach to coraz częściej spotykany dodatek w domach. Wiele osób stara się zaprezentować gościom lub bliskim potrawę ze świetnie dobranym alkoholem, jednak jak to zrobić? Zastanawiasz się jakie wino pasuje do danego posiłku? Chcesz zaskoczyć bliskich doborem odpowiedniego trunku do obiadu czy kolacji? Zobacz jaki rodzaj wina pasuje do serwowanego dania.

Białe wino

Białe wino to świetny dodatek do pewnych dań, jednak należy pamiętać, że w butelkach zamknięte są jego różne rodzaje. Aby trafić z odpowiednim smakiem, białe wino podajemy:

  • do drobiu, owoców morza i dziczyzny, gdy jest wytrawne
  • do białego mięsa i przystawek na zimno, gdy jest półwytrawne
  • do ryb gotowanych, gdy jest półsłodkie
  • do owoców i dań pikantnych, gdy jest słodkie.

Czerwone wino

Czerwone wino nazwać można “klasykiem swojego gatunku”. Trunek ten świetnie odnajduje się na przyjęciach, imprezach czy wspólnych spotkaniach. Jest to także świetny dodatek do potraw takich jak:

  • pieczona dziczyzna i kaczka, gdy wino jest wytrawne
  • czerwone i grillowane mięso wieprzowe, gdy wino jest półwytrawne
  • lody i ciasta, gdy wino jest półsłodkie
  • różnorodne desery, gdy wino jest słodkie.

Różowe wino

Wino różowe określić można jako najbezpieczniejszą wersję. Jego smak zazwyczaj dopasowuje się w gusta każdego gościa i pasuje do każdej potrawy. Gdy nie wiesz jakie wino wybrać lub twój stół pełen jest różnych potraw – postaw na różowe wino. Zagłębiając się w jego specyfikę, oprócz ogólnego dopasowania, wielu koneserów zaznacza, że:

  • lekkie, wytrawne wino różowe idealnie współgra z sałatkami, makaronami i owocami morza
  • półwytrawne wino różowe wpasuje się w klimat lekkich deserów
  • ciężkie i pełne smaku różowe wina będą znakomitym dodatkiem do dań grillowanych.

Wino musujące

Wino musujące świetnie zaprezentuje się jeszcze przed podaniem dań. Bąbelki wzbudzają i podnoszą apetyt, a także są świetnym wyznacznikiem wznoszenia toastów. 

Wina musujące można podawać z przekąskami i daniami głównymi, jednak gdy na stole zaprezentowanych jest wiele potraw, warto skusić się na większy wybór win. Ogólnie ten rodzaj trunku będzie dobrym dodatkiem przed jedzeniem, w trakcie lub po.

Jak podawać wino?

Nie jest tajemnicą, że smak wina zależny jest od jego temperatury. To w jaki sposób podamy wino może zmienić jego walory. Oto instrukcja, w jaki sposób należy podawać wybrane wina:

  • lekkie wino czerwone: 13°C
  • średniej budowy wino czerwone: 14°C-17°C
  • pełne, złożone wino czerwone: 18°C
  • lekkie i średnio zbudowane wino białe: 7°C-10°C
  • słodkie wino białe: 6°C
  • pełne wino białe: 10°C-13°C
  • wino różowe: 10°C-12°C
  • wino musujące: 6°C