Jak przygotować domowe lody tak, aby smakowały jak nad morzem?

Jak przygotować domowe lody tak, aby smakowały jak nad morzem?

Wakacje to nie tylko nowe miejsca i atrakcje turystyczne, ale także smaki, które już zawsze będą nam się kojarzyły z beztroską i relaksem.

W nadmorskich lodziarniach można znaleźć wiele unikatowych smaków, a zimne desery idealnie nadają się na upalne dni. Jak przygotować domowe lody tak, aby smakowały jak nad morzem?

Lody truskawkowe – składniki

  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 30%

Sposób przygotowania lodów truskawkowych

  1. Umyj truskawki i urwij im szypułki.
  2. Wrzuć truskawki do rondelka z dwiema łyżkami cukru. Na średnim ogniu gotuj je aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści, a truskawki lekko zmiękną.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i przestudź truskawki, a następnie włóż je do lodówki.
  4. Serek mascarpone, śmietankę i resztę cukru wymieszaj razem w wysokiej miseczce i włóż do lodówki, aby przestygły. Kiedy masa będzie chłodna, wyciągnij ją z lodówki i zacznij ją ubijać za pomocą miksera. Krem powinien mieć sztywną konsystencję już po kilku minutach.
  5. Do kremu dodaj truskawki razem z sokiem, które puściły. Całość wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki i rozlej do pojemników, w których będą mrożone lody. Lody można serwować ze śmietaną i listkiem świeżej bazylii.

Lody waniliowe – składniki

  • 400 g śmietanki 36%
  • 300 g słodzonego mleka zagęszczonego
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania lodów waniliowych

  1. Śmietankę, mleko oraz nasiona wanilii należy umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie wymieszać.
  2. Naczynie z masą umieść w lodówce na pół godziny, aby masa się schłodziła. Po upływie tego czasu ubij masę za pomocą miksera aż będzie miała kremową, sztywną konsystencję.
  3. Na koniec umieść masę w pojemniku, w którym będą mrozić się lody. Jeśli zamierzasz zrobić lody na patyku, to będą one gotowe znacznie szybciej, bo już po nieco ponad dwóch godzinach. Lody w dużym pojemniku potrzebują około czterech godzin, aby nadawać się do serwowania.
  4. Lody waniliowe są dość słodkie, dlatego dla przełamania smaku warto podawać je z owocami.