Najsmaczniejsze potrawy na Wielkanoc

Najsmaczniejsze potrawy na Wielkanoc

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a jest to okres, w którym Polacy nie szczędzą sobie kulinarnych przyjemności. Na stołach czekają różnego rodzaju potrawy, które mogą się różnić w zależności od regionu. Łączy je jednak wspólny mianownik, którym jest niezwykły smak i aromat, jakiego nie brak w polskiej kuchni. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów. Mamy pewność, że sprawdzą się idealnie na każdym świątecznym stole. Przed Tobą najsmaczniejsze potrawy na Wielkanoc!

Najsmaczniejsze potrawy na Wielkanoc

Wielkanoc bez wątpienia kojarzy się Polakom z jajkami, których na stole nie może zabraknąć. Podawane na różne sposoby cieszą się ogromną popularnością i zdobyły serce całego narodu. Klasycznie podane są ugotowane na twardo w towarzystwie majonezu i szczypiorku. W ostatnich latach jednak zyskują na uwadze różnego rodzaju farsze, podczas wykonywania których nie boimy się eksperymentować. Jak się okazuje, świetnym dodatkiem do jajek mogą być:

  • wędzony łosoś;
  • pieczarki;
  • suszone pomidory;
  • tuńczyk;
  • szpinak.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również żurku, który najlepiej smakuje przygotowany z własnoręcznie zrobionego zakwasu. Jest to zupa, której ugotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a smakuje obłędnie. Przepisy na prawdziwy żur przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Obowiązkowym punktem w świątecznym menu musi być biała kiełbasa, którą również można przygotować na kilka sposobów. Może być upieczona lub wędzona, lecz podstawą wydobycia jej smaku jest charakterystyczny i ostry chrzan, w którego towarzystwie jest podawana. Nie można zapomnieć również o innego rodzaju pieczonych wędlinach, jakie smakują wyśmienicie nie tylko z chrzanem, a także sosem tatarskim.

Tradycyjną, świąteczną potrawą, bez jakiej nie istnieje Wielkanoc jest sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw wymieszanych z majonezem i musztardą. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a smakuje obłędnie.

Wielkanocne słodkości

Choć świąteczne potrawy smakują wyśmienicie, nie można zapomnieć także o słodkościach, które pojawiają się na polskich stołach. W te święta królują babki wielkanocne, których rodzajów serwuje się sporo. W zależności od regionu przygotowuje się je na rozmaite sposoby.

Królem świątecznego stołu jest także mazurek. Ciasto uwielbiane przez Polaków nie bez powodu, ponieważ w jego przygotowaniu otrzymuje się ogromne pole do popisu. Co charakteryzuje mazurka to przede wszystkim niebiańsko kruchy spód, na którym lądują różnego rodzaju dodatki znajdujące się pod przesłodkim przykryciem.

Na uwagę zasługuje sernik, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Tak jak w przypadku mazurka, przygotowanie sernika daje ogromne pole do popisu, ponieważ jest to ciasto, które smakuje obłędnie zawsze, niezależnie jakie dodatki do niego wybierzesz. Jest także proste w przygotowaniu, co z pewnością jest również zaletą.