Jakie noże kuchenne warto kupić?

Jakie noże kuchenne warto kupić?

Kompletując noże kuchenne, dobrze jest kierować się ich jakością, tak by posłużyły na wiele lat. Ich ostrza powinny być wytrzymałe oraz precyzyjnie wykonane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie noże warto kupić.

Na jaki komplet noży kuchennych się zdecydować?

Przy zakupie noża ważnym czynnikiem jest jego przeznaczenie, istnieją noże do krojenia pieczywa, noże do sera czy noże uniwersalne. Kolejna sprawa to, jakie tworzywo zostało wykorzystane podczas jego tworzenia. Noże najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, chociaż pojawiają się również noże ceramiczne. Są one nie tylko trwalsze, ale również zapewniają oryginalny smak krojonych warzyw oraz owoców.

Na rynku można znaleźć różne modele noży. Można wyróżnić noże europejskie oraz noże japońskie. Pierwsze z nich są tańsze, można je ostrzyć przy pomocy ostrzałki, powinny być też wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Noże japońskie mają bardziej ostre ostrze, a w składzie poza stalą mają również węgiel. Należy zadbać o ich przechowywanie. Najlepiej by były umieszczone na listwach magnetycznych albo trzymane w oryginalnych pudełkach. Taki nóż kuchenny może być również unikatowym designem w kuchni. Komfort użytkowania tych noży jest bardzo wysoki, więc zapewniają wygodę pracy.

Czym wyróżniają się noże japońskie?

Noże japońskie są często używane do przygotowywania posiłków w restauracjach. Stal nierdzewna w tych siekaczach jest połączona z dodatkiem węgla. Na ich trwałość ma również wpływ proces hartowania, który jest wykonywany w wodzie. Po tym procesie nóż poddawany jest ostrzeniu oraz szlifowaniu. Wielu kucharzy uważa, że są one niezbędne w kuchni oraz dają ogromną wygodę krojenia. Są doskonałą propozycją dla osób, które cenią sobie szybką, precyzyjną oraz przyjemną pracę. Kolejny atut tych noży kuchennych to ich wyważenie. W sklepach można znaleźć je w szerokiej gamie kolorystycznej. Należy unikać ostrzenia ich w ostrzałkach ceramicznych.

W każdej kuchni ostre noże kuchenne to podstawa. Jednak w przypadku pracy nożami japońskimi należy zachować dużą ostrożność. Im twardsze noże, tym dłużej zachowają swoją ostrość, należy o tym pamiętać podczas zakupu tych artykułów. Kupując nóż kuchenny japoński, trzeba sprawdzić stal, z jakiej został wykonany. To najważniejszy parametr decydujący o jego użyteczności. Najlepsze noże to te wykonane z materiału o twardości 59-60 (chociaż zdarzają się wyjątki 65-66). Takie wartości są niemożliwe dla osiągnięcia przez noże europejskie. Noże japońskie mają wiele rodzajów oraz zastosowań, jak na przykład nóż szefa kuchni, nóż do krojenia warzyw czy nóż do pieczywa.