Rozgrzewające zupy z róznych stron świata

Rozgrzewające zupy z róznych stron świata

W zimowe dni chętnie sięgamy po rozgrzewające potrawy. W związku z tym zupa zdaje się być idealnym wyborem na ciepły obiad. Jednak niekończące gotowanie pomidorówki, rosołu i zupy jarzynowej mogą się znudzić. Dlatego poniżej znajduje się kilka propozycji na urozmaicanie naszych posiłków i poznanie mniej znanych zup z różnych zakątków globu. 

Ramen

Japońska zupa, która zyskała popularność w ciągu ostatniej dekady. Esencjonalny bulion podaje się z dodatkiem makaronu i różnymi warzywami. Ramen pojawił się w Japonii w XIX w. Istnieją różne wariacje podania, na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Ponieważ jest bardzo sycący,  doskonale sprawdzi się jako zimowy obiad.  

Harira 

To zupa popularna na terenie Maroka. Ludy berberyjskie spożywały ją po zakończeniu ramadanu. Potrawa składa się z soczewicy lub ciecierzycy pomidorów i dużej ilości rozgrzewających przypraw. Dlatego doskonale sprawdzi się na zimowe dni. Tradycyjnie do zupy dodawane są daktyle.

Chowder

Zupa rybna lub z owoców morza pochodząca z krajów anglosaskich znacznie różni się od naszej rodzimej zupy rybnej. Przygotowujemy go z bulionu rybnego, ziemniaków i cebuli, a podajemy z pieczywem. W zależności od regionu możemy natrafić na różne inne dodatki. Bardzo popularny jest chowder z dodatkiem  kukurydzy. 

Zupa migdałowa 

To zupa popularna za naszą wschodnią granicą. Na terenach kresowych jest klasycznym daniem przygotowywanym na kolację wigilijną. Jest to potrawa przygotowana na słodko z migdałów, miodu oraz z dodatkiem rodzynek. Korzenne przyprawy, które dodaje się do zupy, sprawiają, że doskonale wpisuje się w atmosferę świątecznych dni.