Słoneczne smaki Grecji

Słoneczne smaki Grecji

Grecja to niezwykły kraj. Kolebka zachodniej cywilizacji pełna skąpanych w słońcu nadmorskich krajobrazów przyciąga co roku tłumy. Trudno nie zachwycić się jej pięknem oraz wspaniałą kulturą, czy przejść obojętnie obok doskonałej śródziemnomorskiej kuchni. Chociaż kuchnia grecka ma wielu zwolenników, nadal jest mniej popularna od innych kuchni znad basenu śródziemnomorskiego. Większość z nas kojarzy ja zwykle z chałwą i grecka sałatką. Oto kilka z najbardziej popularnych dań kuchni Greckiej, które warto spróbować.

Mousaka

Jest to jedno z najsłynniejszych greckich dań. W tradycyjnej mousace  bakłażany, mięso mielone z pomidorami zapieka się razem z sosem beszamelowym. Oczywiście każda z greckich gospodyń ma swój sekretny przepis na najlepszą musakę. Dlatego w zależności od domu mousaka może smakować inaczej, ale niezmiennie jest to wspaniałe danie.

Dolmady

Potrawa bardzo popularna na obszarze Grecji i Cypru,  najprawdopodobniej trafiła tam z krajów arabskich. Dolmady to wszelkiego typu potrawy, które powstają z liści winogron i specjalnie przygotowanego nadzienia, najczęściej z dodatkiem ryżu. Kształtem przypominają gołąbki, a ponieważ są dość niewielkich rozmiarów, serwuje się je jako przystawkę.

Souvlaki

To mięsne danie podawane w formie szaszłyków, które są bardzo popularną formą przygotowania potraw na terenie całej Grecji. Najczęściej przygotowuje się je z mięsa wieprzowego lub baraniny, pieczonego po wcześniejszym zamarynowaniu  lokalnych przyprawach. Upieczone souvlaki podaje się w picie oraz z sosem Tzatziki.

Loukoumades

Loukoumades to grecki deser, bardzo popularne również w Turcji i na Cyprze. Greckie pączki, bo tak nazywana jest ta potrawa, są niewielkimi wypiekami powstającymi ze smażonego ciasta drożdżowego. Tak jak większość greckich słodyczy są one bardzo słodkie. Grecy jedzą je razem z miodem, cukrem pudrem oraz sezamem. Często podaje się je również orzechami.