Wiosenne grillowanie ruszyło pełną parą! Co możesz przygotować?

Wiosenne grillowanie ruszyło pełną parą! Co możesz przygotować?

Pogoda za oknem dopisuje, nie można tego nie zauważyć. Po długiej i ciężkiej zimie nadszedł czas na smaczne zmiany, których oczekiwaliśmy od dawna. Może oznaczać to tylko, że wiosenne grillowanie ruszyło pełną parą. W związku z tym przygotowaliśmy dla Ciebie mini poradnik, w którym znajdziesz garść wskazówek związanych z urządzaniem grilla w swoim ogrodzie. Co możesz przygotować? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Wiosenne grillowanie ruszyło pełną parą! Co możesz przygotować?

Wiosenne grillowanie uwielbiają wszyscy. Jeśli jesteś jednym z tego typu smakoszów, świetnie się składa. Przygotowaliśmy bowiem kilka wskazówek, które związane są z przygotowywaniem kulinarnych przysmaków na takie okazje. Ogromnym atutem jest pora roku, która przyniosła nie tylko świeżość i piękną pogodę, lecz przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców, które nierzadko są doskonałym dodatkiem do potraw.

Mięso, a może rybka?

Polskie grille opiewają w różnego rodzaju mięso, które nierzadko jest tradycyjną kiełbasą. Choć przyrządzona na rozmaite sposoby, smakuje dobrze, warto na swoje przyrządzanie zaopatrzyć się w coś innego. Świetnym wyborem będzie mięso takie jak:

  • kurczak;
  • wieprzowina – karkówka, schab
  • wołowina.

Ryba z grilla również Cię nie zawiedzie, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste, zatem wybór tego typu mięsa będzie trafny i z pewnością nie pożałujesz!

Warzywa to podstawa!

Grillowane warzywa podbiją podniebienie każdego gościa, którego zaprosisz na wiosenne spotkanie. Dowolność w wyborze jest ogromna, ponieważ rozpoczął się sezon, w którym możesz kupić dosłownie wszystko. Ogromnym plusem tej pory roku jest również smak tych składników. Godnym uwagi jest fakt, że grillowane smakują pysznie również owoce, których nie warto sobie odmawiać podczas takich okazji.

Świetnym dodatkiem do wszelkich potraw będą grillowane:

  • pieczarki;
  • papryka;
  • cukinia;
  • kukurydza;
  • cebula;
  • ananas;
  • gruszka;
  • szparagi;
  • ziemniaki;
  • marchew.

Postaw na dodatki!

Wiosenne grillowanie nie może obyć się bez odpowiednich dodatków, które wprowadzą Twoje podniebienie na wyższy poziom kulinarnego uniesienia. Mowa przede wszystkim o różnego rodzaju sosach, czy sałatkach, które świetnie sprawdzą się do grillowanych mięs i warzyw.

Warto postawić na lekkie, jogurtowe sosy, do których dodasz ulubione przyprawy, a także odrobinę oliwy. Wyśmienicie pasują do mięs. Aby odświeżyć smak po każdej z potraw, możesz dodać kilka listków mięty do sosu, która nada cudownego aromatu.

Podczas przygotowań nie warto zapomnieć o wiosennej sałatce, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Wystarczy odrobina rukoli, szpinaku baby, pomidora, cebuli, zielonego ogórka, które ze sobą zmieszasz. Następnie skrop wszystko oliwą z oliwek wymieszaną z połówką cytryny. Do tego sól pieprz i voila – gotowe!